วันอาทิตย์ที่ 3 สิงหาคม พ.ศ. 2557

แกงอ่อมเนื้อ Isan beef curry with mixed vegetables

สวัสดีครับ ทุกท่านวันนี้ตื่นมาสายๆ เปิดดูตู้เย็นมีเนื้อเศษเหลือครับ เลยว่าจะทำแกงอ่อมแบบอีสานครับ มาดูเลยนะครับว่าทำอย่างไร
Good morning everyone!! Today, after getting up so late. It's very hungry. Open the refrigerator and see the beef. So, I decide to cook Kaeng-Aom Isan. Let's know about how to cook it!!


1. ขั้นตอนแรกหั่นเนื้อเป็นชิ้นๆครับ เล็กใหญ่ตามชอบใจครับ แล้วแต่มัก
      First, cut the beef into a small piece. Up to you about the size.

2. ต่อไปจะเป็นเครื่องครับ ได้แก่ ตะไคร้หั่น กระเทียม หอมหัวแดง ใส่เกลือนิดหน่อยครับ โขลกให้เข้ากันครับ แต่อย่าละเอียดมากไปนะครับให้มันยังเป็นชิ้นๆอยู่
The next one is ingredients; lime glass, garlic, onion, and a little salt mix by hitting together. 



3. ต่อไปตั้งหม้อครับ ก่อนทำล้างหม้อให้สะอาดนะครับ หลังล้างผมชอบที่ตั้งหม้อไว้สักครู่ให้น้ำในหม้อแห้งไปก่อนครับ
 Next, turn on the pan but before that we have to clean the pot first. after cleaning, I always like to switch on the pan and wait until the water remain in the pot dry.
4. นำเครื่องแกงลงคั่วก่อนในหม้อครับ พอหอมเอาเนื้อลงคั่วใส่กันจนเนื้อพอสุกครับ ในขั้นตอนนี้อย่าเพิ่งให้เนื้อสุกมากนะครับเอาพอสุกๆดิบๆ
After that, add ingredients into the pot. Stir until smell good and put the sliced beef. For this step, don't wait for the beef to be ripe cause we will add the water.



5. จากนั้นเติมน้ำครับ ปรุงรสด้วยน้ำปลา น้ำปลาร้า ผงชูรสหรือน้ำตาลครับ ปิดฝารอเนื้อสุกสักครู่
Pour the water into the pot and put fish sauce, fermented dip, and monosodium glutamate or sugar and cover it.



6. พอเนื้อสุก เติมผักที่เตรียมไว้ครับ ผักนี้แล้วแต่ชอบนะครับ ตามใจเลย จากนั้นปิดฝาไว้สักครู่ เอาพอสุกนะครับผัก แป๊บเดียว พอหวานพอครับ
After the beef ripe, add vegetables. For the kind of vegetable is depend on you. Cover and wait for a while. Don't too long. just for the vegetables ripe and sweet.





เสร็จแล้วครับพี่น้อง กินกับข้าวเหนียวฮ้อนๆ แซบครับ มาเด้อ
Ready for serve with sticky rice. So delicious.





ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น